abonati-va la strasnic

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Despre mine

luni

Rjd2 - Ghostwriter



pisica patrata la ICR Praga
via Feeder

Zilele filmului...


Saptamana aceasta se semnaleaza o invazie de filme. Se inregistreaza o serie intreaga de evenimente ce vor gazdui filme de cea mai buna calitate si de toate dimensiunile. Si ca s-o luam in pasi mici sa nu ni se aplece primul drum trebuie sa fie la cinematograful Studio unde servim scurtmetrajele studentiei sub egida festivalului CineMaIubit (8-11 decembrie). Evenimentul a ajuns la editia a XII –a, dar nu oboseste sa prezinte scurtmetraje realizate de studenti de la facultatile de profil din tara si din strainatate.

Dupa o asa incalzire se cere o crestere a nivelului. Dar ca sa nu sarim direct la categoria grea a productiilor si sa ne ia ameteala, trecem mai intai printr-o etapa intermediara: Zilele Filmului Japonez. Peliculele aduse cu ajutorul ambasadei Japoniei in Romania pot fi vazute pana pe 11 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Euforia de la Cinemateca Romana. Filmele prezente nu sunt foarte cunoscute pe plan international, dar merita sa fie vazute si din simplul motiv ca este una dintre putinele sanse de a face cunostinta cu o piata cinematografica destul necunoscuta.

Categoria grea a evenimentelor cinematografice din aceasta saptamana este reprezentata de Festivalul Filmului Francez. Printre filmele prezente se numara si Entre les murs, castigatorul Palme d’Or de anul acesta. Pentrul editia de anul acesta, Institutul Francez a reusit sa-l aduca si pe Laurent Cantent, cel care a regizat filmul castigator la Cannes. El va fi prezent luni seara la vizionarea filmului de la ora 20, la CinamaPro. Festivalul se termina pe 11 decembrie si se desfasoara la Elvira Popescu, CinemaPro si cinematograful Europa.

marți

Dakino goes into politics


Dakino devine un festival tematic, iar anul acesta este dedicat politicii. Asa ca ne plimbam de la religia si politica lui Maradona pana la comunitatile afro-americane din SUA. Intre aceste doua extreme, facem un picnic si prin Polonia pentru a vedea filmele lui Krysztof Kieslowski.

Iulia Blaga s-a ocupat de alegerea filmelor participante, asa ca avem toate motivele sa credem ca merita, iar datorita Cristinei Hoffman avem parte si de filmele ce au participat la Semaine de la Critique de anul acesta de la Cannes.

vineri

Zi de Gaudeamus

Echipa agentiei literare Sun

Lume multa la lansarea cartii lui N. Manolesc

Mircea Cartaresc a fost in prima linie a sustinatorilor cartii "Istoria Critica a Literaturii Romane"

200 de Ron. 1000 de carti vandute in doua ore. Nicolae Manolesc a avut mai mult succes decat se astepta cu "Istoria Critica a Literaturii Romane"

Intalnire de gradul trei: Nicolae Manolesc si Paul Daian

joi

Cativa artisti sud-coreeni contemporani (II)

Do Ho Suh - Reflection

Osang Gwon, Red

Osang Gwon - Red Sun

Osang Gwon - Fuse

Osang Gwon - Deodorant Type series

Cativa artisti sud-coreeni contemporani (I)

Do Ho Suh - Uni-Forms Self-Portrait My 39 Years

Do Ho Suh - Staircase V

Do Ho Suh - Paratrooper V

Do Ho Suh - Fallen Star

Do Ho Suh - Cause and Effect

miercuri

Betting on Shorts


Inaintea oricarui festival toata lumea isi da cu parerea despre ce film va castiga. Parerea si-o formeaza in urma zvonurilor, palmaresului regizorului, un trailere pe care il vede sau, in cel mai bun caz, dupa un sinopsis sau scenariu. Toate aceste pariuri pe un film se desfasoara in paralel cu festivalurile, dar asta s-a intamplat pana sa apara festivalul international de scurtmetraje Betting on Shorts – More Than an Eurovision of Short Film.

Festivalul are ca tel implicarea publicului mult mai mult in derularea evenimentului. Acest lucru se realizeaza prin invitatia adresata cinefililor de a paria pe filmul ce cred ei ca are sansa cea mai mare sa castige. Betting On Shorts se desfasoara simulatan in 13 orase (Atena, Barcelona, Bucuresti, Instanbul, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Paris, Poznan, Stockholm, Thessaloniki si Wiesbaden), iar juriile din fiecare sala de proiectie va alege un castigator. Cine va avea cele mai multe voturi din toata Europa acela va castiga marele premiu in valoare de 500 de lire sterline.

Cei care doresc sa parieze o mai pot face pana vineri dimineata pe site-ul "bettingonshorts.com", iar vineri seara vor putea participa la vizionari (vineri, incepand cu ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Roman). La noi in tara, juriul va fi alcatuit din criticii de film Irina-Margareta Nistor, Andrei Gorzo si regizorul Marian Crisan. Cei care vor fi prezenti in sala vor avea ocazia sa parieze si la fata locului dupa ce vor viziona trailerele filmelor participante. Ei vor avea puse la dispozitie urne in care isi vor introduce votul, iar la sfarsit 10 dintre cei care au pariat pe filmul care este ales de toate juriile din Europa va castiga premii oferite de ICR, UCIN si Metropolis Film. Un premiu special este rezervat si pentru unul din cei care va paria pe filmul ales de juriul din Bucuresti.

Tema editie de anul acesta este “Bani!Bani!Bani!”, iar in competitie este inscris si un scurtmetraj din Romania: “Advertising”, in regia lui Florin Piersic jr.

marți

Publicul iese in paguba dupa “Schimb Valutar”



La fel ca si in domeniul muzical, cinematografia romaneasca trebuie sustinuta de cinefili prin vizionarea tuturor productiilor autohtone ce ajung in cinematografe. Acest lucru nu-ti garanteaza si faptul ca n-o sa treci prin chinuri groaznice ca “Dincolo de America” sau “Dragoste pierduta”, insa vei fi salvat de speranta ca vei ajunge si pe la filme ca “Moartea domnului Lazarescu”, “A fost sau n-a fost?” sau “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

Dar mai e si un alt segment de filme care se pastreaza intr-o mediocritate ce se salveaza in ultima clipa de la o cadere in categoria “groaznic”. Aici apare si filmul “Schimb Valutar”, de la care iesi indecis intre variantele “e o porcarie!’” sau “ideea e buna si scenariu pare la fel, dar pacat ca nu a iesit chiar bine”. Scenariul a fost scris de Tudor Voican (care a mai scris scenariile la “California dreamin’” si la “Marilena de la P7) si – desi nu l-am citit – pare sa fi oferit o poveste cu un foarte mare potential pentru regizor. Povestea omului plecat la oras pentru a-si gasi speranta pare perfect pentru mana unui tanar regizor si am fi avut parte de un nou film bun – inscris, poate, in trendul suprarealist al cinematografiei romanesti.

Din nefericire, Catalin Cocris – cel care a inceput sa scrie scenariu si urma sa si regizeze filmul – a decedat inainte sa apuce sa faca filmul. Si asa a ajuns filmul pe mana lui Nicolae Margineanu, iar de aici traseul lui a fost deturnat de la un posibil suprarealism de succes la un film slab, plin de pasaje patetice. Intrebarile asupra grijii regizorale apar de la inceput: de la lavalierele care se vad prinse la cureau pantalonilor, pana la momente cheie rezolvate prea frivol (dialogul dintre soti, chiar dialogurile in general); de la plasarea prost in timp (se combina imagini in care personajele se urmaresc in autobuze inexiste de cativa ani in Bucurestiul cu imagini in care sunt folosite autobuze aparute de un an) si pana la exagerari patetice ale personajelor (atat in implantarea lor in actiune, cat si-n limbaj, iar aici Cosmin Selesi si Aliona Munteanu au ramas datori).

Aceste lucruri au ros si temelia subiectului bun, deoarece toate lucrurile sunt livrate la prima mana, devin prea simpliste. Insa, lovitura finala este aplicata de pasajele finale ce sunt de un patetism uluitor, iar modul in care un om obisnuit este schimbat de bani loveste spectatorul in ceafa ca o palma a unui invatator din scoala primara, pe care o primesti cand nu erai atent la lectie. Singura salvare a filmului vine atunci cand iesi din sala si-ti spui ca “ideea filmului e foarte buna, pacat ca realizarea nu este foarte buna, dar este un film foarte bun pentru Margineanu, dupa ce am vazut in Logodnici din America”.

luni

Apocalipsa se amana (expozitie semnata de Florin Ciulache)






Florin Ciulache este un pictor al mass-mediei, al icoanelor societatii de consum in care traim, dar care, paradoxal, picteaza cu mult impasto, desi criza de timp este cea care caracterizeaza lumea din jur. Lucrarile lui au variat de-a lungul timpului printre ferestre de windows, imagini de pe tv si au ajuns, in cadrul expozitiei "Apocalipsa se amana" de la galeria H'art, la prognoza vremii de pe yahoo weather.

Sedentarismul nostru online si lipsa din natura de care suferim toti s-au concretizat in cateva lucrari ce infatiseaza prognoze meteo, care parca nu fac altceva decat sa ne anunte ca nici maine nu vine apocalipsa.

vineri

Kilipirim


Saptamana viitoare, in Bucuresti se desfasoara targul de carte Gaudeamus, iar un astfel de eveniment mare avea nevoie de un pic de antrenament. Asa ca zilele astea (12-16 noiembrie, intre orele 10 si 20) trebuie neaparat sa trecem pe la Kilipirim, targul de carte la care preturile ajung la nivel de chilipir organizat la Sala Dalles.

Si la editia de anul acest sunt prezente mai toate editurile mari si sunt anuntate reduceri foarte mari, regula fiind sa porneasca de la minimum 30% din pretul initial. Pe langa carti, la Kilipirim se mai gasesc DVD-uri cu filme si cd-uri cu muzica, tot la preturi reduse cu mult fata de cele din magazine. Asa ca, vorba organizatorilor, "Poftiti la carte, muzica si film!".

Kinofest


Filmele fac to mai des pasul spre digital, asa ca si noi trebuie sa ne punem la curent cu aceasta miscare. Si cum evenimentele cinematografice sunt tot mai dese in Bucuresti, nu putea sa lipseasca si un festival pentru filmele digitale. Aceasta a doua editie a festivalului Kinofest se desfasoara la Muzeul National de Arta Conemporana, in zilele de 14, 15, 16 noiembrie.

Cei care vor trece pe acolo vor avea ocazia sa vada peste 150 de scurtmetraje din toata lumea in cadrul a trei sectiuni: Animatie, Fictiune si Micromovie (filme pentru telefonul mobil). Serile de film incep la ora 17 si se intind destul de mult in noapte, iar festivalul se va inchide pe 16 cu proiectia filmelor castigatoare si cu trei concerte: Cycler, Minus&Ion si Howling Saints. Pentru cei speriati de preturi, Kinofest este un eveniment cu intrare gratis!

sâmbătă

Dusmanul dusmanului meu


“Dusmanul dusmanului meu” poate parea ca este doar povestea unuia dintre cei mai cruzi criminali ai tuturor timpurilor. Insa, daca aduci langa acest documentar si “Avocatul terorii”, Kevin Mcdonald a reusit sa creeze o harta a intereselor statale care pun in paranteza morala si conventiile, pentru atingerea scopului suprem. In ambele documentare avem parte de doua persoane ce nu s-au dezis de ideile lor, fie naziste sau revolutionare, Jacques Verges si Klaus Barbie. Doi oameni care au contribuit mult la istoria sangeroasa a secolului XX.

Dar sa ne oprim la Klaus Barbie, cel in jurul caruia este construit filmul “Dusmanul dusmanului meu”. Pelicula nu trateaza foarte mult perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, timp in care Klaus Barbie a fost unul dintre conducatorii Gestapo-ului. Atunci si-a capatat supranumele de “Macelarul de la Lyon” pentru zecile de crime comise in timpul interogatoriilor si pentru trimiterea in lagar a 40 de copiii proveniti din familiile unor membrii ai Rezistentei franceze. In acea perioada, Klaus Barbie l-a ucis si pe Jean Moulin, fondatorul Consiliului National al Rezistentei, descarcand in el cativa plumbi in sediul Gestapo-ului din Lyon.

Acestea erau stiute si despre ele s-au scris multe carti si chiar s-a facut un film documentar. Kevin Mcdonald a plecat pe alta pista: viata lui Barbie dupa episodul Lyon. De aici personajul principal poate fi inlocuit in orice secunda cu Osama Bin Laden sau cu Saddam Hussein pentru ca traseul lor a fost cam acelasi, iesind o poveste despre marile puteri care se folosesc de orice mijloace pentru a obtine ce vor. Asa s-a intamplat si in cazul lui Barbie, care a fost preluat de americani dupa razboi ca sa ii ajute in lupta contra comunismului, amenintarea sovietica. Asa a ajuns el, dintr-un criminal, un profesor angajat de CIA pentru trupele occidentalilor, numite si Stay-Behind Armies care, se pare, ca a au activat pana in 1990.

Povestea devine si mai interesanta odata cu cererea inaintata de francezi ca Barbie sa fie judecat pentru crimele de razboi savarsite in Franta. Atunci americanii au trebuit sa-l ascunda si l-au trimis in Bolivia sub o identitate falsa: Klaus Altmann. Aici Barbie, urmarit de aceleasi naravuri incearca un al patrulea Reich, in America de Sud, folosindu-se de guvernele militare din Bolivia si ajutat de cei din CIA. Biografia realizata de Kevin Mcdonald este construita, la fel ca si cea a lui Verges, din marturiile victimelor si ale celor care i-au fost aproape lui Barbie in diferite perioade ale vietii pana la reintalnirea cu Verges, care i-a fost avocat la procesul din Franta din 1983.

Filmul merita vazut pentru dimensiunea pe care o da relatiei dintre guverne si criminalii folositi in anumite scopuri, pentru povestea uluitoare a unui om care, desi responsabil de moartea a mii de oameni, a scapat nepedepsit zeci de ani. Si, pe cat posibil, pelicula trebuie vazuta in serie cu “Avocatul Terorii”